فرانسیس فوکویاما بحران کنونی ما را پیشبینی کرده بود. در سال 2014 او نوشت نهادهای آمریکایی و جهانی گرفتار آشوب و بیش از آن ضعیفاند که از پس مقابله با تصرف دولت توسط گروههای ذینفوذ برآیند، و دو سال بعد پیشبینی او با ظهور جلوههای سیاسی این امر محقق شد، یعنی همان کسانی که ملیگرایی اقتصادی و اقتدارگرایاییشان دارد نظم جهانی را از ثبات میاندازد. این ملیگرایان پوپولیست مدعی پیوند مستقیم با «مردم» هستند، مردمی که معمولا به صورتی محدود و حذفی تعریف میشوند.
ظاهرا سیاست در جهان امروز بر اساس تقاضای هویت تعریف میشود. و دراین میان کشور ما یک استثنا نیست. بسیاری از روندهایی که ما در کشور خود ملاحظه کنیم وقتی از دیدگاهی کلانتر مینگریم میبینیم کمی پیشتر یا بعدتر چهرههای خود را در دیگر صفحات جهان نشان دادهاند. بهعنوان مثال همانگونه که در کتاب توضیح داده میشود موج سوم دموکراسی از نیمه دهه 1970 آغاز شد وسپس از اواسط دهه 2000 جهان شاهد افول دموکراسی است.
در این کتاب مهم و ضروری نویسنده معروف و روشنفکر شناخته شده، فرانسیس فوکویاما شکلگیری اندیشهی هویت را از افلاطون گرفته تا لاک و روسو و تا فمنیسم وسیاست جنسیتی جدید مطالعه میکند. او به عمق این تاریخ سفر میکند تا اخطاری اکید بدهد: اگر درکی عام از کرامت انسان ایجاد نکنیم محکوم به تحمل کشمکشی دائمی هستیم.