جان دوس پاسوس نویسنده آمریکاییتباری بود که در اغلب آثارش به نقد نظام سرمایهداری میپرداخت و تمایلات کمونیستیاش باعث شده بود که در آمریکا توجه چندانی به او نشود. از جمله معروفترین آثار وی میتوان به سه سرباز، منهتن ترنسفر، تریلوژی یو اس آ و... اشاره کرد. دوس پاسوس در دوران پیش از جنگ داخلی اسپانیا یکی از تجربهگراترین نویسندگان آمریکا بود و تمایزش با دیگر نویسندگان همنسل خود در این بود که او به جای پرداختن به شخصیتپردازی قهرمانان داستانش، تلاش میکرد به توصیف اجتماع خود بپردازد. چهره انقلابی او بعد از جنگ داخلی اسپانیا تغییر کرد و وابسته به جریان مککارتیسم شد.
رمان "گذار منهتن" یکی از شاخصترین آثار در تاریخ ادبیات آمریکا محسوب میشود. رمانی که همزمان با "گتسبی بزرگ" فیتز جرالد رکود بزرگ اقتصادی آمریکا قبل از جنگ جهانی دوم را پیشبینی کرده بود. این رمان که در سال 1925 منتشر شد، علاوه بر نگاهی انتقادی نسبت به سرمایهداری آمریکا، تلاش میکند تا مصرفگرایی و بیتفاوتی اجتماعی در زندگی معاصر شهری را نیز مورد بررسی و انتقاد قرار دهد. در این رمان قهرمان داستان شخص معینی نیست بلکه خود جامعه آمریکاست. آدمها در برابر جامعه در مرحله دوم قرار میگیرند. دوس پاسوس در این کتاب تصویری جامع و در عین حال گزنده از جامعه دگرگون شده آمریکا در قرن بیستم ارائه میدهد و سعی میکند چگونگی تغییر آمریکا و ورود آن به دوران تازه را برای مخاطب بیان کند.
نویسنده منهتن را شهری بیرحم و در عین حال سرشار از انرژی نشان میدهد و میخواهد تاثیر محیط اجتماعی و به ویژه محیط اقتصادی را بر افراد نشان دهد. به همین دلیل در طول داستان تکههایی از ترانههای روز، نطقهای سیاسی و تیترهای روزنامه به چشم میخورد و حتی بیوگرافی اشخاص واقعی و تاریخی که به نوعی زندگیشان با زندگی آدمهای داستان درآمیخته شده نیز توجه شما را به خود جلب میکند.