آدمی وجوه مختلفی دارد که همه آنها در تمام لحظات زندگی با هم واکنش و بده و بستان دارند. در واقع کارهای ما برآیند فعالیت تمام این خودها با هم است.
در این کتاب، که نام آن از داستان «فیل در تاریکی» مولانا وام گرفته شده، کوشیده شده است به موضوعاتی اشاره شود که از چندین جنبه مهم و درخور توجهاند؛ اول از اینرو که هر روز نادانسته با آنها سر و کار داریم. دوم به این دلیل که این مسائل بهنحوی در زندگی ما اثر میگذارند که نمیشود آنها را برای خودمان حل و تکلیفمان را با آها روشن نکنیم. سوم از این حیث که بازنگری چنین عادات، باورها، امیال، عواطف و عقایدی از مهمترین گامهای زندگی است.
امید است باطن این کتاب نور آگاهی را بر تاریکیهای ذهن بتاباند و دید کاملتری از موضوعات مهم زندگی به دست دهد. آشنا شدن با دیدگاههای نویسنده این کتاب، با تلنگر زدن به ذهن، نوع نگاه به مسائل پرتکرارِ روزمره را تغییر میدهد و درنهایت به زندگی بهتر، رضایتمندانهتر و بامعناتر اندکی یاری میرساند.
هفده جستار اتاق تاریک فیل، که همگی مجزا از هماند، براساس آخرین و معتبرترین مقالات، پژوهشها، نشریات و کتابهای حوزه علوم شناختی، جامعهشناسی و رفتارشناسی نگاشته شدهاند. برای فهم راحتتر مطالب، از خرد کهن موجود در ادبیات عرفانی و آثار بزرگانی چون عطار، مولانا، سعدی، حافظ و دیگر عارفان ممتاز ایرانی بهره گرفته شده است. نویسنده بر آن است تا با کمک آخرین پژوهشهای علوم شناختی و علوم رفتار و درعینحال تطابق آنها با خرد کهن، ذهن خواننده را به چالش بکشد، او را به بازنگری و تجدیدنظر درباره باورها، امیال و عواطف و بهطورکلی دانستههایش تشویق کند و بینشی نو را در ذهن او بیافریند.