غم نان و ترس از آیندهی نامعلوم و بسیاری از چیزهای دیگر، باعث شده به قدری به هستی مشغول شویم که از آن حیرت نکنیم. دیگر نه جهان ما را شگفتزده میکند و نه چندان در باب آن تامل میکنیم. اریک واینر (Eric Weiner) در کتاب قطار فلسفه (The Socrates Express) از شما دعوت میکند تا گهگاه سری بیرون بیاورید و به جهان از منظری متفاوت بیندیشید.
ما به همان دلیل که سفر میکنیم، به فلسفه و حکمت روی میآوریم: برای مشاهدهی جهان از دریچهای متفاوت، کشف زیباییهای پنهان و یافتن راهی بدیعتر برای بودن. ما میخواهیم یاد بگیریم که شگفتی هستی را در آغوش بگیریم، با پشیمانیهامان روبهرو شویم و امیدوار باقی بمانیم.
اریک واینر در کتاب شگفتانگیز و کاربردی قطار فلسفه، اشتیاق فراوانی به درآمیختن سفر و حکمت دارد و البته این تشبیه اصلاً بیراه نیست. فلسفه گذریست از جنس سفر کردن، مشاهده کردن و مشغول شدن به رازهای هستی. همچنین، فلسفهورزی نوعی جسارت در خود دارد؛ چرا که باید سرزمین آشنا و امنت را رها کنی و پا به زمینهای ناشناخته بگذاری.
واینر در مسیر جستوجوی معنا همراه ما شده، در این قطار کنار ما مینشیند و کمک میکند تا در این سفر از آموزههای حکیمترین و خردمندترین انسانهای هر عصر، از سیمون وی تا روسو بهره ببریم. نویسنده با قطار، (متفکرانهترین روش حملونقل!) هزاران هزار مایل را همراه ما طی میکند و در انتهای این سفر، اگر انتهایی داشته باشد، میآموزیم که چگونه عاقلانهتر رفتار کنیم، زندگی معنادارتری داشته باشیم، همانند اپیکور لذت ببریم و مثل سقراط کنجکاوی کنیم.
این اثر جستوجویی اساسی برای یافتن پاسخ حیاتیترین پرسشهای بشریست. آن پرسشهای پیچیدهای که علیرغم ابهام زیادشان، برای بسیاری از انسانها عمیق و مهم هستند. نمیشود انسان بود و در هجوم این همه تردید، شگفتی و سوال به فکر فرو نرفت. واینر در قطار فلسفه ما را تشویق میکند که به جای پاسخ، بر پرسشها تمرکز کنیم.
این کتاب همان وعدهای را دنبال میکند که فلسفۀ رواقیگری به دنبالش است؛ به شما یاد میدهد که چگونه یک زندگی بسیار شاد و آرام داشته باشید و همچنین به شما یاد میدهد که حتی هنگام مواجهه با بدبیاریها، این ویژگیها را حفظ کنید. این کتاب به شما یاد میدهد که برای هر اتفاقی آماده و تزلزلناپذیر، ریشهدار، از نظر احساسی قوی و حتی در میانۀ بحرانها به طور خارقالعادهای آرام و اندیشمند باشید.