سیمکشی مجدد عظیم ذهن کودکان صرفاً به تغییرات در فناوریهایی محدود نمیشود که روزهای کودکان را پر کرده و ذهن آنان را شکل میدهند. این داستان روی دیگری هم دارد: گرایش بزرگسالان به محافظتِ مفرط از کودکان که البته نیتی خیرخواهانه دارد، اما عواقبی فاجعهبار در پی خواهد داشت. کودکان برای رشد باید بتوانند آزادانه بازیهای خود را برگزینند. چنین امری ضروری است و در تمامی گونههای پستانداران ماهیتی مشهود دارد.
چالشها و شکستهای کوچکی که حین این بازیها رخ میدهند، همچون نوعی واکسن، کودکان را مهیا میکنند تا بعد از این بتوانند با چالشهای بسیار بزرگتری روبهرو شوند. اما بنا به دلایل مختلف تاریخی و جامعهشناختی، فراوانی بازیهای آزادانه از دهۀ 1980 رو به افول نهاد و در دهۀ 1990، این افول سرعت گرفت. بزرگسالان آمریکایی، بریتانیایی و کانادایی هر روز بیش از قبل تصور کردند که اگر به کودکشان اجازه دهند بدون نظارت در بیرون از خانه بازی کنند، به دام آدمربایان و مجرمان جنسی خواهند افتاد.
همزمان با متداولتر شدن و جذابتر شدن رایانههای شخصی بهعنوان ابزاری برای گذراندن اوقات فراغت، بازیهای عاری از نظارت در فضای بیرون منزل نیز کمتر شدند که جاناتان هایت این دوران را دوران آغاز گذار از «کودکیِ مبتنی بر بازی» به «کودکیِ مبتنی بر تلفن» تلقی میکند. بسیاری از کودکان، طی فرایند گذار از کودکیِ مبتنی بر بازی به کودکیِ مبتنی بر تلفن، از ماندن در خانه و مشغول شدن به بازیهای آنلاین کاملا خشنود بودند، ولی همین وضع سبب شد آنان کمتر در معرض انواع تجارب چالشبرانگیز فیزیکی و اجتماعی قرار بگیرند.
بهعلاوه، کودکانی که اوقات بازی و زندگی اجتماعیشان به فضای آنلاین منتقل شد خود را، بهنحوی فزاینده و غالباً زیانبار، در فضاهای مربوط به بزرگسالان، مصرف محتواهای مربوط به بزرگسالان و تعامل با بزرگسالان سرگردان یافتند. بدینترتیب والدین در همان حالی که میکوشیدند جلوی خطرات و آزادیهای فرزندانشان در دنیای واقعی را بگیرند، درمجموع و غالباً ناخواسته استقلال کامل در دنیای مجازی را به آنان اعطا کردند. چنین وضعی تا حدی بدین سبب بود که درک اتفاقات جاری در فضای مجازی برای اکثر والدین دشوار بود، چه رسد به اینکه بدانند چه چیزی را چگونه باید برای فرزندانشان محدود کنند.
ادعای اصلی جاناتان هایت در کتاب «نسل مضطرب» این است که همین دو گرایش- محافظت مفرط از فرزندان در دنیای واقعی و محافظت اندک از آنان در دنیای مجازی- دلایل اصلی بدل شدن متولدان پس از 1995 به نسل مضطرب هستند.